Thursday, January 3, 2013

Fotoskole - Dybdeskarphet, hvordan beregner vi DOF?

For å få fult utbytte av denne artikkelen bør du ha en viss kjennskap til begrepet dybdeskarphet, og de tekniske virkemidlene brennvidde, fokusplan og blenderåpning. Er dette ukjent for deg, eller du trenger å friske opp litt, så anbefaler vi at du først leser denne Fotoskole artikkelen. 

Kjært barn har gjerne mange navn. Det gjelder i høyeste grad for dybdeskarphet. Det finnes en haug med synonymer; skarphetsdybde, dybdefokus, er kanskje de som er mest brukt. Men den engelske tekniske forkortelsen DOF er og ofte brukt i litteraturen. DOF står for Depht Of Field, og er ganske selvforklarende.
Som nevnt (i artikkelen det henvises til i avsnittet over), så styres DOF av parametrene brennvidde, avstand og blenderåpning.

Skal du bruke DOF som et virkemiddel i din fotografering står du selvfølgelig fritt til å eksperimentere. Leke deg med ulike bildevinkler og blenderåpninger og ta resultatene som de kommer. Er du bevisst i din utforsking av virkemiddelene, vil du etterhvert bygge deg opp nyttig erfaring.

Om du derimot ønsker deg forutsigbarhet blir du nødt til å gå litt mer metodisk til verks. De fleste eldre objetiver (og del av de mer profesjonelle moderene) har markert avstandsskala, hvor dybdeskrapheten ved ulike brennvidder og blendere er markert. Nyttige verktøy, men desverre ikke alltid nøyaktige nok.

Skal vi få full kontroll må vi regne oss fram til de rette verdiene. Dette er ganske kompliserte utregninger, derfor kan det være verdt å sjekke f.eks. verktøyene vi finner på DOFMaster.com. Der ligger det bla. en nyttig online DOF-calculator  som ser omtrent slik ut.

Legg inn først kamerahuset du bruker (sensorformatet er en del av utregninga),
så velger du ønsket brennvidde, blenderåpning og avstand,
trykk så Calculate.





(Vi anbefaler forresten ikke å velge mindre blenderåpning enn f:11 for de mest kritiske opptakene. Da faller nemlig den generelle skarpheta pga et optisk fenomen kalt diffraksjon. Beveger du deg videre til f:22 da begynner skarphetstapet virkelig å bli merkbart).

Videre finner du lignende applikasjoner for mobiltelefoner og nettbrett på DOFMaster.com. Selv har jeg prøvd Android versjonen, den fungerer bra. Du finner forresten også en del nyttige engelskspråklige artikler om DOF på dette domenet.

Det bør kanskje nevnes at det og finnes en rekke andre leverandører av DOF-kalkulatorer til ulike operativsystemer.

Til slutt, la oss se på hvordan vi kan bruke avstandsmarkeringene og dybdeskarphetskalaen på et eldre objektiv, eksemplet vi bruker er et Vivitar Serie 1 28mm f:2 macro montert på et eldre analogt såkalt fullformathus.













Zoomer vi inn på objektivet ser vi at blenderen er innstilt på f:4 

Den røde prikken på ring nummer to er avstandsmarkeringen. På samme ringen ser vi dybdefokusskalaen. Som vi ser telles blenderåpninge først ned for så å telles opp igjen. Det er markeringene for dybdeskarphet for henholdsvis f:16, f:11, f:8 og f:4. 

Blender f:4 er altså valgt. Det betyr at vi skal ta utgangspunkt i 4-tallene på ring 2. Ser vi så på de grønne avstandsmarkeringene på fokusringen leser vi da av at 1,5 meter til 3 meter blir akseptabelt skarpt.  


Dette eksemplet forteller oss at alt mellom 3 meter og uendelig skal bli akseptabelt skarpt. 


 




En del moderne objektiver har altså tilsvarende markeringer. Etter vårt syn er svært nyttig verktøy.


Videre lesing:

www.cambridgeincolour.com har blant mye annet nyttig stoff en artikkel om DOF

Vi har og skrevet en artikkel om bruk av hyperfokalavstand, et svært nyttig begrep for maksimal skarphet. Følg med.

1 comment:

  1. Bra post, til helgen skal vi teste DOF-kalkulator og tomrom!

    ReplyDelete