Thursday, December 11, 2014

Godox Ving og Witstro - Banebrytende blitssystem?


Her vil jeg presentere to overlappende blitssystemer som presenterer spennende løsninger på to ulike problemer.

Begge stammer fra Kina-merket, Godox. Godox står for meg for høy kvalitet og enkle, men kreative løsninger.

Vanlige kamerablitser er fantastiske verktøy som åpner for er hav av kreative løsninger på problemer med lys. De er kompakte og gir mye lys. Desverre de er dyre i  drift, og har en lei tendens til å lade ut og dø når de trengs mest, fordi de har for dårlige batterisystemer.
 
Begge blitsene som er avbilda har representer gode løsninger å den problematikken. Den øverste, Godox AD360 (den med ledning), har ekstern batteripakke som pumper ut store mengder med strøm, og er oppladbar. En løsning vi har sett før, men totalpakka som denne blitsen utgjør, det har vi ikke sett før i en slik prisklasse. AD360 har også et svært spesielt blitshode, som vi kommer tilbake til.

Godox Ving v850

I de to andre blitsene, som er Godox Ving V850, er det gått gått radikalt andre veier enn standard blitser. De leveres med egen lader, og de 4 tradisjonelle runde AA batteria er erstatta av ett Li-ion batteri, tilsvarende det du har i kamera. Det gir en mye større kapasitet enn det vi er vant med. Hele 650 fulle "pops" kan vi hente ut av ei lading, nærmere 3 ganger så mye så vi kan forente å hente ut av 4AA batterier. I tillegg så mer enn halveres oppladingstida, til 1,5s. Når du står å venter på at blitsen skal bli klar, da er 2-3 sekunder lenge, spesielt når folk skal smile på kommando.

Her ser du Li-ion batteriet sammen med ett sett oppladbare AA. Litt tjukkere, men vekta er tilnærma lik. Tre ganger så mye kraft i en dings.















V850 byr på mer. De byr også på et delvis integrert radiotrigger system som gir et par ekstra finesser. Vanlige blitstadiotriggere fyrer bare blitsen, når du tar den av kamera. Disse tilbyr mer, de lar deg styre styrken på blitsene fra kameraposisjon.* Normalt så kan radiotriggere bare trigge blitsene, ikke regulerer dem.

Til venstre på bildet ser du radiosenderen. Dingsen nærmest kamera er mottakeren. På venstre side av blitsen ser du en mottaker montert klar til bruk. Det at de er plugga rett i forenkler kommunikasjon mellom blits og mottaker, ingen ledninger eller annet dill. Og så får de strøm fra blitsen. Ett batteri mindre å tenke på.

Systemet er enkelt og greit å bruke. Det eneste jeg har å utsette på det er at senderen virker unødig stor. Mye fordi den forsynes fra 2 AA. Ser ikke helt poenget med å bruke så store batterier. 



Ellers så leverer v850 det meste av de vi forventer fra en god blits. Den kan vris i alle retninger, rettes opp i taket, og til begge sider.  Den kan også zoomes 24-105mm (FF) slik at lyset konsentreres og rekker lenger, eller dekker bare en del av bildeflata. Videre har den slaveblitsfunksjon (som betyr at den kan utløses av blinket fra en annen blits) som kan ignorere preflash fra TTL-automatikk, og en begrensa strobefunksjon. Strobefunksjon vil si at den kan gi flere raske lysglimt i serie 20b/s.

Det eneste jeg egentlig savner er mulighet for å synkronisere på 2. gardin. Men det er kanskje urettferdig av meg? Dette er tross allt meint som en enkel arbeidshest av en manuell blits, ikke en bærbar datamaskin med innebygga blits.

 
Det følger med en liten fot, slik at du enkelt kan sette den i ei hylle e.l. Den fortjener litt ekstra oppmerksomhet. Snur vi den, finner vi ei messinghylse med gjenger som kan brukes til å montere blitsen på en standard tripod, uten annet ekstrautstyr. En gjennomtenkt liten detalj jeg ikke har sett fra andre leverandører. 














 Den har ogsåå innebygga bounce card (minireeflektor) og vidvinkel diffusor. Som du ser på bildet kan disse slides ut av blitshodet.

Begge deler er anvendelige små tilleggsverktøy.

Noen ganger retter vi blitsen opp i taket for å spre lyset jevnere i rommet og gi et mjukere lys.
Problemet med det er bla at folk får mørke øyehuler og tunge skygger under haka når lyset kommer ovenfra. Bounce card kan brukes for å motvirke dette, ved å kaste litt lys framover.

Vidvinkel diffusor bruker vi for å spre lyset mer enn det minimum zoom gjør. Den kan og brukes til å gjøre lyset mjukere, men effekten av det er som regel marginal.


V850 er på både godt og vondt en manuell blits uten eksponeringsautoamtikk. Ulempa er at det stiller litt krav til fotografen. Du må kunne justere en ekponering slik at den blir rett. og det tar litt lenger tid enn å bare peke og fyre laus. Men med litt trening, så tar det som regel ikke mere enn et prøvebilde eller to, før du treffer.








 Fordelene med manuell blits er at resultatene blir mer forutsigbare, og at det setter deg som fotograf i førersetet. Du er ikke prisgitt en automatikk som du egentlig ikke forstår hvordan fungerer.Om du syns at manuell blits høres fryktelig vanskelig ut, da kan det være en ide å lese Hvordan eksponere "riktig" med manuell blits?.

Pris er selvfølgelig en annen fordel. Fordi teknologien er såpass enkel, så får du tre blitser, med "evigvarende" batterier og radiotriggerer for omtrent samme pris som en TTL-blits fra Canikon e.l. Tre blitser høres kanskje ut som over kill. Og det er det selvfølgelig i mange situasjoner, men fy søren så mye spennende du kan gjøre som forutsetter mer enn en blits. Og om en av de tre ryker, da har du fortsatt to igjen.

Det siste bringer oss inn på kvaliteten. Byggekvaliteten er rett og slett suveren. De gir virkelig kvalitetsfølelse. Det har også blitt solgt mange av dem i den seinere tid.. Og brukerrapportene er positive når det gjelder holdbarhet. Med ett unntak. De har hatt problemer med batteriene på enkelte partier. Men det ser ut til å være fortid. Og de skal ha vist stor vilje og evne til å løse problemet og sende nye batterier til de som har hatt problemer.

Betjeninga er ganske rett fram og enkel. Du regulerer i 1/3 trinn. Full guffe er markert som 1/1, ett trinn ned (altså halv styrke) er 1/2 osv. Litt uvant hvis du er uvant med manuell blits, men du lærer raskt. Du snurrer deg opp og ned, ala snurrehjulet bakpå dyre Canon kamera. Knappene ellers gir god respons og displayet er oversiktlig.

Det meste er sjølforklarende. Du finner igjen en del av de samme funksjonen på radiosenderen. Men der reguleres det altså med pluss og minus knappper.

Kvaliteten på lyset er omtrent som det man bør forvente. Spreding og lysstyrke virker å være helt på høyde med orginalblitser (min referanse er den forrige toppmodellen fra Pentax). Jeg planlegger å kjøre en test av spredning etc når jeg tester neste blits, AD360.

Ulemper? Ja, den kan ikke koke kaffe og bestille kinobiletter for deg ;-) Den kan heller ikke kjøre HSS uten spesialtrigger *. Og så skulle jeg ønske de hadde en litt mindre versjon, en til ha i jakkelomma, rett og slett fordi dette er en så fantastisk bra blits. 

Hvis du syns at alt dette høres bra ut, men syns det høres skummelt ut og ikke ha TTL-automatikk, så finnes det et alternativ for Canon og Nikon.

Nemlig Godox Ving v860(c/n). Den gir samme batteriteknologi, samme utstyr og tilgang til samme stabile radiotriggersystem. Eneste ulempa jeg ser, er prisen som er omtrent dobbel av v850.


Appendix:

Så om du er i markedet for en laus blits uten automatikk, da anbefaler jeg disse uforbeholdent. Du får de ikke i Norge foreløpig, men Gadget Infinity er en grei plass å handle. De bruker FedEx (raskt som lynet), og er pålitelige. De leverer bl.a. kit med to blitser og nødvendige triggere. Søk etter "godox ving v850 kit" FT-16s er navnet på den triggeren du trenger, ikke Cells II. Cells II gir HSS, men da mister du muligheten til å styre fra kamera. Ønsker du begge deler, da kjøper du begge.

Det var Ving v850. Men det er en blits til på bildet. Den øverste, med ei pære på toppen. Det er på mange måter sjølve godbiten. Den har alt det v850 har, pluss at den gir hele 360W, og det er mye. Omtrent like mye som en studioblits. I rein effekt, snakker vi 6-10 ganger det en vanlig blits yter. I tillegg er det en såkalt "Bare Bulb Flash". Enkelt sagt så betyr det at pæra ikke har noe rundt seg som styrer lyset, så den gir like mye lys til alle retninger. På godt og vondt. Mest på godt. Og det kommer vi tilbake til i en seinere artikkel. Stay tuned.

Men før vi avslutter har jeg lyst til å nevne at disse to blitssystemene er laget for å brukes sammen. De deler nemlig den samme radiosenderen. For meg var dette utslagsgivende. Det kunne få kapasiteten fra studioblitser og komppaktheta fra vanlige blitser, samtidig som jeg slipper og vedlikeholde to ulike sett med triggere, koblinger, ledninger, frekvenser, kanaler osv. det er rett og slett suverent. Sparer meg for masse bekymringer og utgifter.


* På noen av kameraprodusentene sine egne systemer (bla. Canon og Nikon) kan du gjøre det samme, men til en helt annen pris. Ikke er de særlig stabile heller, spesielt ikke utendørs på litt avstand.

* For å kjøre HSS må du altså ha en ekstradings, Tranceiveren Godox Cells II, som foreløpig kun finnes i Canon og Nikon utgave. Denne kan forresten også brukes som mottaker, hvis du har andre blitser du ønsker å trigge i samme system.

No comments:

Post a Comment